Cestuju ráda!

Osobní blog o cestování

Ovoce na Bali a v Indonésii

Zatímco my v Čechách si užíváme převážně jablka a hrušky, případně nevábné nedozrálé ovoce z dovozu, v Indonésii a na Bali si můžete užít pravé ovocné hody. Kde jinde, než přímo u zdroje. Jaké ovoce mi v Indonésii nejvíc chutnalo? Které ovoce na Bali ochutnat? Tady je ovocný nášup.

ovoce-bali

1. Banány

Možná nad tím budete ohrnovat nos a říkat si, proč píšu zrovna o banánech, ty máme doma taky. Jenže jinačí. Nikde nechutnají tak skvěle jako v jejich přirozeném prostředí. Z banánů se tu dělá spousta dobrot. Banánová palačinka „pančak“ a skvěle chutná taky smažený banán.

Banány na Bali

2. Durian

Velký a ostnatý durian je největší lahůdkou. A taky největším smraďochem. To, že se za zatáčkou prodává durian, víte už pár set metrů dopředu. Jeho typický zápach mnohé odrazuje od toho ho vyzkoušet. Přitom jeho měkká vláčná dužnina s peckami nechutná vůbec zle. Těžko se chuť popisuje, prostě to zkuste. A dávejte pozor kdy a kolik ho jíte. Místní ho pojídají někdy v dost hojném množství což vede k podobným účinkům jako po pití alkoholu. Po našem zážitku speciální upozornění při jeho kombinaci s kávou nebo tvrdým alkoholem, to může znamenat i těžkou alergickou reakci, raději nekombinovat s ničím. Dát si ho jen tak mezi jídly a pitím.

640px-Durian

3. Salak

První ovoce, které jsem ochutnala a moc mě překvapilo svojí neobvyklostí. Když salak prvně vidíte, pomyslíte si nejspíš, že vypadá jako hadí hlava. Ale potom to oloupete a ochutnáte ten suchý až dužnatý plod, ze kterého žádná šťáva neteče. Chuť je velmi speciální, kyselo sladká. Moc dobré ovoce na cesty, nerozteče se a snadno ho všude sníte. Uvnitř je kulatá pecka podobná lískovému oříšku, jde dobře vyndat.

20140422_IMG_9156

4. Mangostina

Mangostina je můj favorit. Jestli píšu, že salak je suché ovoce, mangostina je přesný opak. Slaďoučký plod rozdělený do několika měsíčků jako u mandarinky je velmi šťavnatý. Každý měsíček má vlastní pecičku. Čím menší měsíček, tím delikátnější a často i bez pecky. Vybírejte na trhu spíše ty menší, jsou chutnější. Narozdíl od salaku se mangostina obtížněji jí na cestách, protože je šťavnatější a je třeba dobře okousat pecičku, která je k dužnině dost přirostlá.

1280px-Purple_mangosteen

5. Dragon fruit

Dračí ovoce, které nádherně vypadá a když se odšťavní, potěší všechny svojí dokonalou sytě růžovou barvou. Měla jsem jen jako koktejl a příliš mě neuchvátilo. Vypadá ale krásně, to se musí nechat.

14251237635_cee6f49e25_z

6. Mango

Mango jsme chtěli, ale nebylo. Pak nám vysvětlili, že nemá teď sezonu. Sezona totiž začíná v září.

7. Rambutan

Chlupaté červené kouličky, to je rambutan. Když ho vyloupnete a sníte, chutná podobně jako litchi.

rambutan

8. Karambola

Hvězdičkovité ovoce chutí připomínající trochu salátovou okurku jsem si moc oblíbela jako džus. Velmi osvěžující záležitost.

14251235555_aa2cd9d51d_z

9. Avokádo

Avokádo je tu skvělé a nejlíp si ho užijete v koktejlu. A to překvapivě s čokoládou.

IMG_0097

10. Papája

Jí se tu obvykle ke snídani a často s chilli pastou. Nemá sezonu, seženete ji po celý rok. Měla jsem obvykle tvrdší kusy, které neměly příliš výraznou chuť, ale díky tomu se skvěle hodily do chilli salátu.

20140424_IMG_9298

Speciální tip

Na Bali a Jávě mají výborné buráky. Jsou spařené, krásně vláčné. Určitě je ochutnejte. Prodávají je na každém rohu po pytlíčkách.

2 Komentáře

  1. mají tam i klasická jablka? díky

Napsat komentář

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*

© 2017 Cestuju ráda!

Lucie