Cestuju ráda!

Osobní blog o cestování

Jídlo na Bali

Na Bali si jídlo opravdu užijete. Je chutné a levné a navíc na každém rohu. Oproti našemu evropskému jídlu je neuvěřitelně chuťově pestré. Správný pokrm totiž obsahuje 6 různých chutí. Sladkou, kyselou, palčivou, pálivou, slanou i hořkou.

Jak se stravovat na Bali

Výhodou je, že lidé na Bali příliš nevaří a i v malé vesničce najdete někoho, kdo má svůj warung nebo prostě plácek, kde vaří. Většinou jeden druh skvělého jídla. Na ulicích klidně potkáte Balijce, jak si nesou domů v pytlíčku polévku. Restaurace jsou tu také, ale spíš je najdete v turistických oblastech a moje zkušenost je taková, že jídlo tam není zdaleka tak dobré. Jakoby uzpůsobené našim chutím.

Warung Bali

Takhle vypadá pojízdný warung

10 specialit k ochutnání na Bali

Ochutnejte tyhle místní speciality a to nejlépe tam, kde je jí místní lidé. A nezpomeňte zkusit jíst rukama tak jak Balijci. Překvapí vás potom možná jako mě, jak příjemné to je, mít užší kontakt s jídlem. V místech, kde turisté moc nejsou, vám ani nenabídnou příbor.

1. ovocný salát s chilli omáčkou

V salátu najdete několik typů místního ovoce. Bude tam jistě papája a potom záleží. Obecně se používají tvrdší druhy ovoce. K nim se přidá chilli pasta, ručně drcená z mnoha druhů koření včetně ořechu, zázvorů, cukru a rybičkové pasty. Speciální záležitost, ochutnejte!

Ovoce a chilli

2. polévka bakso

Typická polévka z warungů. Ve vývaru najdete nudle, masové knedlíčky, vejce a někdy i chilli pastu. Moje bakso chutnalo hodně nasládle.

Bakso

3. nasi goreng k snídani

My máme svíčkovou, oni nasi goreng. Nasi je rýže, goreng je smažený. Jde tedy o smaženou rýži se specifickým kořením. K tomu se podává obvykle vejce a pár kousků smaženého kuřete, nebo krevet. Toto jídlo se jí po celý den.

Nasi goreng

4. vepřové nebo kuřecí satay s arašídovou omáčkou a rýží

Vepřové nebo kuřecí masíčko na jehle potřené marinádou a k tomu rýže a arašídová omáčka. Dokonalá kombinace a moje nejoblíbenější indonéské jídlo.

Vepřové satay

5. babi guling (rožněné prasátko)

Vepřové tu mají rádi. Rožní celé malé prase a dokážou ho sníst celé. Měla jsem ho podávané na rýži, malé trhané kousky vepřového, k tomu vepřový špíz a navrch to nejlepší, totiž křupavá vepřová kůžička.

20140428_IMG_9686

 

6. smažený banán

Banány jsou tu skvělé tak proč je neusmažit. Tady se smaží všechno :)

14064829700_47c172133e_z

7. Banánový „pančak“ nebo „terang bulan“

Banánová palačinka pančak je geniální volbou na snídani. Na ulicích také najdete warungy připravující speciální tlustý lívanec terang bulan, který je vážně dokonalý. Rozřízne se a naplní čokoládou, oříšky a kokosovým mlékem.

Banánová palačinka

8. smažené kuře s chilli pastou a rýží

Místní klasika a dosti obvyklé jídlo. Kuřecí nebo slepičí noha se osmaží a přidá se rýže, chilli pasta a trocha bylinek nebo zeleniny.

Večeře při cestě

9. fazolky na sladko v kokosovém mléce s ledem

Výborná záležitost, kterou koupíte u nás i v Sapě. Směs různých druhů fazolek na sladko v kokosovém mléce. Podává se za studena s ledem.

14228026576_b3fff58282_z

10. smažený tempeh nebo tofu s pálivou papričkou

Při cestách na to narazíte snadno a všude. Prodejci nabízí drobné snacky, mezi kterými najdete smažené tofu a tempeh, v balíčku s maličkou chilli papričkou. Jen s ní to totiž chutná úplně dokonale.

14251241145_cda2b36412_z

Drinky a ovocné šťávy, balijská káva

Těšit se můžete na mnoho ovocných koktejlů za úžasné ceny. Náš nejoblíbenější byl avokádový koktejl s čokoládou a karambolový džus. Zajímavě chutná i džus z růžového dragon fruit. Kokos plný čerstvé šťávy určitě také vyzkoušejte. Typická balijská káva je cibetková a podává se ala turek se zázvorem a jmenuje se kopi jahe (džahe).

14064550059_1dbbffe181_z  14250897594_5fd96a7e84_z 14064625700_88604d7d6b_z

14251235555_aa2cd9d51d_z 14251237635_cee6f49e25_z

 

Ovoce na Bali

Jaké druhy ovoce na Bali ochutnat? Mrkněte na speciální článek.

Ceny jídla

Jídlo na Bali seženete za hodně různorodé ceny. Když chodíte jíst tam kam místní, ceny v menších a odlehlejších městech mohou být od 16 Kč za porci. Obvykle jsme za jídlo u warungů a venkovních stánků platili kolem 30 Kč. V restauracích čekejte ceny podstatně vyšší, potom mohou být podobné našim cenám obědových meníček.

Opatrnost a hygiena

Turisté se mohou občas bát místních hygienických podmínek. Za sebe můžu říct, že jsem se z 80% stravovala mezi místními a nic mi nebylo. Neměla jsem žádná očkování a jedla to, co jedli oni. Nikdy jsem neměla ani střevní potíže, což může být i tím, že jsem každý večer snědla hrst chlorelly, která působí preventivně právě proti možným bakteriím a nečistotám ve střevech.

Jinak hodně často uvidíte jak warungy v teple venku na slunci připravují kuřecí maso. To se hned Evropanovi rozbliká v hlavě kontrolka jako nebezpečné. Jenže oni to mají vymyšlené chytře. Kuřata jsou obvykle předpřipravená a potom se čerstvě smaží a smažení zbaví kuře případných bakterií. Stejně tak je velmi promyšlený systém hygieny. Na ulici není lehké mýt talíře. Řeší se to tak, že jíte v proutěné ošatce vystlané tradičněji banánovým listem na jedno použití, nebo papírem. K hygieně a jídlu bez bakterií také přispívají pálivé chilli omáčky.

3 Komentáře

  1. Ahoj, moc pěkný článek, díky za něj. Před čtrnácti dny jsem se vrátil z Východní Jávy, tak jsem u Tvého povídání a obrázků trochu zavzpomínal. Jídlo z pojízdných warungů jsem ale neměl odvahu zkusit, jakkoli vonělo hezky. Možná příště.

  2. Mohu doporučit jeden úžasný warung. Najdete ho na Bali,oblast Amed. Majitel balijec,mluví i česky a pŕipraví vám večeři dle vašeho přání…. určitě doporučuji navštívit při výletě po Bali.
    Warung Green Coco warung.

Napsat komentář k Miloš Němec Zrušit odpověď na komentář

Tvoje e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*

© 2017 Cestuju ráda!

Lucie